Ut med 2012 och in med 2013

17 januari, 2013 at 20:01

Så var det då äntligen dags för mitt nyårsinlägg.

2012 var ett bra år för mig. Första halvan hade jag min (då blivande) fru hemma och mammaledig vilket medförde att jag kunde träna nästan så mycket som jag ville och orkade. Kanske var det första halvan av året som lade grunden till ett resultatmässigt framgångsrikt år. Nya personliga rekord på milen, halvmaran och Lidingöloppet. Andra halvan, när jag själv varit föräldraledig, så har jag varken hunnit eller orkat träna lika ofta.

Nu låter det som jag legat på latsidan men i sanningens namn har jag väl ändå fått till en hygglig mängd ändå, med framför allt så är det kvaliteten på passen som höjts. När jag väl kommit ut så har jag varit grymt inspirerad och laddad för uppgiften och verkligen tränat högkvalitativt. Under hösten blev det cirka ett TPF-pass i veckan för min del och tyvärr har det blivit mest ensam- och kvällsträning. Räddningen har varit den skidklubb jag gått med i och deras gemensamma träningar på tisdagkvällarna som har varit verkligen utmanande och nyttiga. Många långa intervaller och mycket backträning. Detta är också anledningen till att jag lade de gemensamma TPF-träningarna på torsdagkvällarna i malpåse. Har helt enkelt inte hunnits med.

Så var är planen inför 2013?

TPF-mässigt så kommer det nog bli rekordfå pass för mig. Antingen kommer jag börja jobba tidigt eller lämna på förskolan. Får se om jag lyckas klämma in nåt pass då och då. Kanske kan vi få till något hel- eller kvällspass emellanåt?

Som jag sa tidigare så var 2012 mitt ”snabbaste” år hittills och det är fantastiskt att man (trots åldern) fortfarande utvecklas löpmässigt. Jag kommer antagligen hålla på och sätta upp mål och jobba mot dem så länge jag känner att jag förbättras och tycker det är kul. För att få en uppfattning om vad jag egentligen tränar och hur mycket och så har jag från årsskiften börjat logga all min träning på funbeat. Hoppas att jag genom detta ska få en bra uppfattning om hur jag bör utveckla min träning och vilka pass jag bör prioritera för att nå mina mål.

Målen för 2013 är tredelade.

Först men inte störst blir det att försöka gå under 1:30 på Göteborgsvarvet. Det borde gå om jag håller igång som jag gör nu och spetsar till vårträningen med lite fler långpass och långa intervaller.

Största målet blir att försöka putsa till Lidingöloppstiden. Har sagt att jag ska ner och under 2:15, klarar det antagligen inte i år men vill ändå känna att jag har det inom räckhåll. Har nu under tre år sprungit rätt så lika med bara några minuters diff kring 2:30. Detta kommer att medför mer och fler terrängpass. Antagligen blir det mycket nötande i Änggårdsbergen.

Sista målet blir en allmänt större satsning mot längdåkningen. Ska försöka hålla igång rullskidåkningen och gå in i säsongen 2014 mer skidtränad och antagligen åka Vasan. Ska göra så även nu 2013 och redan på söndag drar skidsäsongen igång på allvar med ett seedningslopp över 42km i Ulricehamn, Västgötaloppet. Hoppas kroppen pallar belastningen med ett långlopp så här pass tidigt in i skidsäsongen. Formen är fortsatt god, åkte med lätthet 15km i förrgår i Landvetter på Landehofs fina ländspår, fast inte är den vad den var för en vecka sedan…