Upp upp upp

30 januari, 2013 at 21:54

Som jag skrivit om tidigare både här och där så är jag rätt så snabb utför. Det har jag antagligen att tacka en gammal lumparkompis som var min kombatant under värnplikten. Vi var ofta ute och ”tjuvtränade” på kvällarna för att bygga upp oss lite inför de marscher och övningar som ständigt kom över oss. Han var med handen på hjärtat en mycket talangfullare och bättre löpare än mig, men med mycket vilja så hängde jag med hyfsat.

Det jag kommer i håg bäst var att han var en exceptionellt bra utförslöpare och jag kommer fortfarande i håg särskilt ett pass på ett kuperat elljusspår utanför Boden där jag verkligen fick mig en lektion i utförslöpning. Jag hängde med bra uppför men utför så bara flög han ifrån mig. Jag fick sedan tipset att ”släppa taget” och bara låta benen gå av sig själv, fokusera på att slappna av och ”hjälpa” benen ta så stora och snabba steg som möjligt. Tänker fortfarande ofta på detta och det har gjort mig till en helt okej utförslöpare. Vad jag bevisligen är sämre på är att springa uppför och med en ambition att bli en bättre terränglöpare så måste det fokuseras lite mer på backlöpningen. Den bistra sanningen är väl den att det är det berömda VO2max värdet som måste förbättras och då är det bara plåga som gäller.

Med detta i bakhuvudet och då jag kunnat se i min träningslogg för månaden att det blivit alldeles för lite löpning så fick det bli ett backpass i Brudarebacken i kväll. Åtta stycken repetitioner från liftstugan och upp till toppen.

Brudarebacken bjöd på fina TPF-förhållanden i kväll med lätt dimma samt en salig blandning snö(puls), is, lera, vatten och gräs. Hade med mig mina stavar och det var tur att jag hade trugorna på, snön var bitvis ganska tjock. Passet gick väl kanske något tyngre än väntat. Antagligen beroende på en lång dag på jobbet alternativt så sitter fortfarande helgens relativt stora träningsmängd på skidor fortfarande i kroppen. Tyckte jag fick syra ovanligt snabbt, däremot återhämtade jag mig snabbt vilket var skönt.

Fick även med mig en härlig känsla från att själv i mörkret, i pannlampans sken, streta upp för en skidbacke gång på gång under dessa förhållanden. Streber, ja kanske, i alla fall väldigt enveten.

1

 

 

Snö och slask