Träningstid

11 februari, 2013 at 19:59

Jag trodde länge att 2010 skulle bli mitt bästa löparår. Fick höra av många att ”när jag blivit småbarnsförälder då skulle jag minsann inte hinna träna längre” och jag såg följaktligen framför mig hur min kondition skulle dala och mina resultat lika så. Med facit i hand så kan jag inte hålla med. Visst det har blivit svårare, det kräver lite mer planering för att få till det, men det går alldeles ypperligt att hinna med. Man får göra lite andra prioriteringar bara.

Jag har i princip slutat åka buss eller bil till jobbet. Numera är det cykeln som gäller. Under januari månad fick jag till 10 timmar cykling bara till och från jobbet. Det är tio timmar gratis träning som inte kräver några egentliga bortprioriteringar. Sedan finns det omprioriteringar också. Det blir mindre tvtittande på kvällarna, och den där strörundan ner på stan på lördagförmiddagarna har numera bytts ut mot ett längre träningspass.

Mitt loggande av träningstid på nätet har verkligen givit mersmak, lite av en statistiknörd är man nog alltid. Fick ihop 35 timmar träning under januari vilket jag är mycket nöjd med. Skulle jag hålla uppe den månadsmängden under återstoden av året så skulle jag få ihop 350-400 träningstimmar. Det är väl ungefär hälften av vad Charlotte Kalla tränar, men då gör ju hon inget annat heller. Jag jobbar trots allt 40 timmar i veckan också.

En inspirerande del av träningssidan och dess funktioner är att man kan följa andras träning och visst försökte jag mäta mig med Jörgen en vecka eller två innan jag fick ge upp. Där ligger man i lä, men jag ska å andra sidan inte göra någon Ironman heller. Nöjd är jag i alla fall att 39% av min träningstid går till längdåkningen. Förhoppningsvis är jag mer fysiskt förberedd än någonsin när startskottet går den 3 mars.

Ett bra sätt lägga upp sin träningstid är att följa ett träningsprogram. Under några år som jag tränade inför Stockholm Marathon så följde jag Anders Szalkais träningsprogram. Det är genomarbetade program och följer man dem utan att fuska så är jag rätt så säker på att man når den sluttid som anges i programmet. Jag har numera övergått till att snegla på dem och då träningsmängden och långpassens längd för att få en känsla för hur jag bör planera min löpträning veckovis inför ett lopp. Inför nästa skidsäsong ska jag testa ett nytt träningsprogram som finns i senaste numret av Vasalöparen. Mycket konditionsinriktade pass men med fler styrkeinslag, framför allt för överkroppen jämfört med de renodlade löparprogrammen.

I övrigt så sitter jag och skissar på en träningsförmiddag liknande den vi körde i oktober. Kanske någon gång i mars/april? Återkommer med mer info…