Början på en löparmånad

6 april, 2013 at 21:22

Träningsmässigt så var mars ingen höjdarmånad. Visst tog jag det medvetet lugnt veckan efter vasan men därefter har jag fått ihop alldeles för lite träningstimmar, mycket beroende på att jag varit bortrest två långhelger. April verkar bli lugnare på resfronten så nu ska det bli bättring! Göteborgsvarvet hägrar om cirka fem veckor och innan dess så måste jag öka antalet löppass, kvaliteten på passen och få in några längre rundor.

Inför förra årets varv funderade jag länge huruvida jag skulle våga springa i ett par lättare och potentiellt snabbare skor men gjorde bedömningen att benen skulle ta för mycket stryk så jag tog de tyngre och väldämpade skorna. Sedan dess så har haft ytterligare ett år av benträning och framfotalöpning och i år tänkte jag försöka ta steget och springa i en lättare sko. Under påsken införskaffade jag ”årets sko”. Det blev ett par Nike Free 5.0. En ”barfotasko” men en av de mer väldämpade sådana. Har sprungit upp mot 10km i ett par 3.0 tidigare och jag tänkte att i dessa skulle jag klara den dubbla distansen.

IMG_1764

Dagens långpass, att springa Göteborgsvarvet, skulle bli ett test om benen skulle klara 21km framfotalöpning i detta par. Jag och Jerker möttes upp på sedvanliga stället och drog iväg. Vi pratade som hastigast om farten och bestämde i princip för att försöka med 5-minutersfart och se hur länge det skulle räcka. Genom Slottsskogen så gick det väldigt fort, 4:30-4:40 fart, och det höll vi i princip ända till stigningen upp mot Älvsborgsbron. Det flöt på bra men visst märkte man av den höga farten då våra trivsamma diskussioner tystnade i uppförsbackarna. På bron fick jag ta av mig ett lager på överkroppen då solen började värma ordentligt.

På Hisingssidan började vi känna oss lite stumma i benen och sänkte hastigheten periodvis. Milen avverkades dock på strax under 48 minuter. Vi körde på i cirka 5-minutersfart till Götaälvbron och över den. Uppför avenyn bestämde sig Jerker för att svänga in på Vasagatan direkt utan att runda Poseidon då formen kanske inte är vad den har varit. Jag ökade farten lite i ett försök att kanske springa ikapp honom och det kändes som att jag hade mycket kraft kvar i benen. Uppe vid Linnéplatsen mötte jag Jerker som då sprungit sina 21km genom att han sprang till Slottsskogen på morgonen, så jag fick köra på själv upp mot Slottsskogsvallen. På grund av en liten felspringning (i vanlig ordning) kring Sannegården så fick jag springa ett varv bort mot Frölundaborg innan jag hade gjort mina 21.1km. Innan jag var runt så hann klockan precis ticka över 1:40 vilket var lite surt men ändå en tid långt mycket bättre än jag kunnat hoppas på.

Trots viss stelhet, särskilt i vaderna, så känns benen helt okej och över förväntan nu ett par timmar efter passet, så visst blir det lättviktarna på varvet! Jag var rädd att mitt vänsterknä skulle börja protestera efter cirka 15km men genom att jag höll ihop framfotalöpningen hela vägen så klarade jag mig utan några större besvär. Nu blir det till att börja planera nästa pass, funderar på långa intervaller…

IMG_1763